Laatst bijgewerkt: 12-09-2017; 19:28
Historische gebeurtenissen van Aogel United in het jaar 1972.


Zaterdag 18 maart 1972.
Op deze historische dag kwamen een zestien tal jongens uit de buurtschap Groot en Klein Agelo bijeen op de slaapkamer van Johnny Rozendaal in Agelo. Daar werd besloten tot de oprichting van een voetbalclub. Oudste teamfoto De mannen van het eerste uur waren: Frans Alberink, Henk Alberink, Leo Alberink, Bennie Burink, Johan Burink, Herman Damink, Gerard Engbers, Jan Kunne, Johnny Roosendaal, Henk Stevelink, Jan Stevelink, Gerrit Wiegink, Harry Wiegink, Jan Wiegink en Toon Velthuis. Wie precies de naam voor de club heeft verzonnen is nu niet meer te achterhalen maar was ineens een feit. In het Twents wordt Agelo omschreven als Oagel, te beginnen met een "O". Waarom dan Aogel United te beginnen met een "A". De reden daarvan is nog steeds een mysterie, doch de naam zou tot ver over de grens bekendheid krijgen. Tijdens de oprichtingsvergadering werd ook een reglement van orde opgesteld en werd een bestuur gekozen.
De eerste bestuurlijke functies werden als volgt bekleed:
Voorzitter: Herman Damink
Secretaris: Johan Burink
Penningmeester: Henk Alberink
Aanvoerder: Henk Alberink
[klik voor de oudste documenten en grotere foto op een van onderstaande afbeeldingen]
Oudste documenten van Aogel United Oudste documenten van Aogel United Oudste teamfoto van Aogel United

Zondag 9 april 1972.
De allereerste officiële wedstrijd van Aogel United werd op die dag gespeeld tegen een combinatie elftal van veteranen uit Agelo. Dit betekende ook meteen de eerste overwinning voor Aogel United. Uitslag 9 - 2 in het voordeel van AU.

Vrijdag 5 mei '72.
Voor alles is er een eerste keer. De bloedstollende wedstrijd tegen Steinmeijer uit Oldenzaal kende een ongelofelijk spannend scoreverloop. Met de theepauze was de stand gelijk 1 - 1. In het tweede bedrijf scoorden beide teams nog twee fraaie doelpunten, hetgeen de eindstand op 3 - 3 bracht. Na onderling overleg werd besloten de wedstrijd te verlengen om toch een winnaar te krijgen. In deze extra minuten wist Aogel United nog drie maal te scoren en de overwinning naar zich toe te trekken. Uitslag 6 - 3.

Zondag 21 mei '72.
De selectie werd uitgebreid met Frans Luttikhuis. Hij werd gezien als een versterking voor de defensie van Aogel United. Deze verwachtingen heeft hij volledig waar kunnen maken. Zijn eerste wedstrijd speelde hij op 21 mei tegen de K.P.J. uit Ootmarsum.

Zaterdag 12 aug '72.
Tijdens het Vierkroegen toernooi op de velden van Dinkelland in Lattrop werd een derde plaats behaald. Een wedstrijd werd nipt met 1 - 2 verloren en de tweede wedstrijd leverde een 3 - 0 overwinning op. Het eerste aansprekende resultaat en de daarbij behorende trofee waren binnen.

Zondag 1 okt '72.
Met een wedstrijd tegen weer de veteranen uit Agelo werd het nieuwe voetbalveld aan de overzijde van de Rossummerstraat in gebruik genomen. De doelpuntrijke uitslag was dit keer: 4 - 2.
 Memorabele gebeurtenissen van het jaar 1972.

Jan: 30 - Bloody Sunday: tijdens een demonstratie in het Noord-Ierse Londonderry schiet het Britse leger 14 burgers dood.

Feb: 3 - Opening van de elfde Olympische Winterspelen in Sapporo, Japan. Het zijn de eerste Winterspelen in Azië. De Nederlandse schaatsploeg, met onder andere Ard Schenk, Stien Kaiser, Kees Verkerk en Atje Keulen-Deelstra, wint in totaal vier gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.

Apr: 16 - De Apollo 16 wordt gelanceerd voor een reis naar de maan. Het is de een na laatste missie van het Apolloprogramma waarbij op de maan wordt geland.

Mei: 22 - De Nederlandse damgrootmeester Ton Sijbrands wordt in Hengelo wereldkampioen dammen. Sinds 1955 was deze titel alleen maar door Russen gewonnen.

Mei: 31 - In de Rotterdamse Kuip wint Ajax de Europacup door met 2-0 Inter Milaan te verslaan. Beide doelpunten zijn van Johan Cruijff.

Jun: 18 - West-Duitsland wint in Brussel het EK voetbal door de Sovjet-Unie in de finale met 3-0 te verslaan.

Jul: 23 - De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint opnieuw - voor de vierde maal - de Ronde van Frankrijk.

Sep: 5 - Tijdens de 20e Olympische Spelen in München gijzelen acht leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September de Israëlische sportploeg.De gijzeling wordt met geweld beëindigd op het vliegveld, waarbij zeventien doden vallen: alle gijzelaars en vijf terroristen.

Sep: 28 - Ajax wint de Wereldbeker met een 3 - 0 overwinning op het Argentijnse Indepedientes.

Sep: 30 - De populaire zender Radio Veronica verhuist van 192 naar 538 meter in de middengolf. De zeezender is nu in vrijwel heel Nederland goed te ontvangen.

Nov: 13 - Zeer zware storm in onder meer Nederland. 54 doden, waarvan 9 in Nederland.

Muziek: Album top tien van 1972.
1.Himself - Gilbert O'Sullivan
2.Harvest - Neil Young
3.The concert for Bangladesh - Diverse Artiesten
4.Simon & Garfunkel's Greatest Hits - Simon & Garfunkel
5.Acceleration - Middle Of The Road
6.Moods - Neil Diamond
7.Deep Purple in Rock - Deep Purple
8.Voor De 3e Keer Alle 13 Goed! - Diverse Artiesten
9.Introspection - Thijs van Leer
10.Top Star Festival - Diverse Artiesten