Laatst bijgewerkt: 24-01-2014; 20:29
Historische gebeurtenissen van Aogel United in het jaar 2012.


Zondag 15 jan 2012.
Met een bijna voltallige opkomst op zondag 15 januari kon de eerste bijeenkomst nieuwe stijl van 2012 al niet meer stuk. Henk Alberink verzorgde deze bijeenkomst, die als nieuwjaarsreceptie te boek zal gaan. Om 10.30 uur was het verzamelen bij café Rouwers in Agelo. Na het wensen van veel geluk en gezondheid bracht Herman ons koffie met koek. Goed 11 uur trokken we onze warme jassen weer aan en begaven we ons op weg om te gaan klootschieten op de straatbaan van V.O.P. Er werden twee groepen gevormd die naar achteraf bleek niets voor elkaar onderdeden. Er waren enkele uitblinkers bij beide teams, maar ook de mindere goden waren goed verdeeld over de teams. De beerenburg met kaas en worst kwam natuurlijk de spelvreugde zeer ten goede. De eindstand was dan ook een terechte 1 - 1. Terug bij Rouwers lieten we ons de Nieuwjaarsborrel goed smaken. Henk regelde, uiteraard op de valreep, nog een ouderwets etentje met schnitzels met alles erop en eraan. De sterke verhalen kwamen natuurlijk ook weer ter tafel. De stemming daalde danig toen, op een strategisch moment, onze penningmeester met de achterstallige contributie op de proppen kwam. Niettemin konden we weer spreken van een geslaagde bijeenkomst.

Zondag 26 feb 2012.
De deelnemers aan de bijeenkomst nieuwe stijl verzamelden zich zondag 26 februari bij organisator Ben Burink in Bornerbroek. Natuurlijk had Titia de koffie met krentenwegge bijna klaar staan. Met z'n allen om 10.30 uur aanschuiven voor een bakkie leut: heerlijk. Na dit bakje troost maakten we ons klaar voor een stevige wandeling door de omgeving. Gezichtsbepalend voor de omgeving was wel de geld verslindende "Natte Doorbraak". Op de plaatselijke "Survivalbaan" waren zich nog enkele uitslovers aan het afbeulen. Onderweg hadden we ook nog zicht op het complex van Urenco, waar Ben overdag zijn uren volmaakt. Na pak weg een ruim uur waren we weer terug op het punt van vertrek. Dus gingen weer aan de dis voor het gebruikelijke natje en droogje. Het was onvoorstelbaar dat er telkens na zoveel jaar maar weer oude en nieuwe verhalen op tafel komen. De heerlijke broodjes met warme ham waren verrukkelijk. Als klap op de vuurpijl kwam Ben in zijn functie als penningmeester op de proppen met de bescheiden voor de jaarlijkse kascontrole. De controleurs waren natuurlijk het duo Harrie & Harrie. Zoals gewoonlijk duurt deze controle bij AU korter dan normaal in het bedrijfsleven. Daarmee kwam aan deze bijeenkomst al snel een einde.

Maandag 12 mrt 2012.
Het is al langere tijd bekend dat onze commissie voor Kunst, Cultuur ende Vermaack: "Alkrada" het stokje over wilde dragen aan een nieuw te vormen commissie. Henk, Herman en Harrie hebben jarenlang naar ieders tevredenheid zich van hun taken gekweten. De nieuwe commissie bestaat uit de leden Gerard Engbers, Ben Burink en Jan Vloothuis. Ze worden natuurlijk bijgestaan door: Marjo, Titia en Ria. Als naam kozen ze voor Mart en Beja, een samenvoeging van enkele voornamen. Hoewel deze naam eerst nog op enige weerstand kon rekenen, heeft de nieuwe commissie reeds bewezen dat ze op haar taak berekend is. We wensen Mart en Beja dan ook veel succes toe bij het organiseren van de nog te komen evenementen.

Zaterdag 17 mrt 2012.
Op 18 maart 1972 werd Aogel United opgericht in Agelo. Het is nu 40 jaar later en hebben we iets te vieren. Oudste teamfoto Dus is dat aanleiding voor Mart en Beja(de nieuwe commissie voor Kunst, Cultuur ende Vermaack) om eens flink uit te pakken. Hun eerste wapenfeit was het organiseren van een busreis op 17 maart 2012. Op zaterdag 17 maart om kwart over acht kwamen we bij elkaar op de parkeerplaats bij "De Molenberg". Buiten ieders verwachting was ook Ben en Ria Mittendorff uit het verre Tunesië aanwezig. De bekende bus van "Les Miezerables" stond klaar om ons weg te voeren. Vanwege het redelijk v roege tijdstip van vertrek kregen we kort na vertrek een ontbijt voorgeschoteld. Broodjes met ham of kaas, koffie en het eitje werden met smaak verorberd. De route bracht ons richting Duitsland. Ben en Ria Mittendorff kwamen nog op de proppen met een poloshirt voor alle leden. Zelfs het logo van Aogel United was op de borst gestikt. Zo heeft iedereen de gehele dag in dit shirt rondgelopen. Dit kleedde mooi af bij de ons ook verstrekte groene bolhoed. Het doel van de reis was de Duitse plaats Papenburg. Daar brachten we een bezoek aan de "Meyer Werft". Zo' n klein uurtje kregen we een interessante rondleiding door de historierijke en tegelijk moderne werf. Voor ons als leken op het gebied van scheepsbouw viel vooral op dat alle maten van kolossale grootte waren. Na een korte drinkpauze bij de bus reden we het plaatsje binnen om café-restaurant "Mozart" met een bezoekje te vereren. Als gezamenlijk diner kregen we een heerlijke specialiteit van het huis voorgeschoteld. De overheerlijke "Snirtje Braten mit Suppe" bestond uit voldoende varkensvlees met rode kool, aardappelen, rode bieten en pompoen voorafgegaan door een bord soep. Weer buiten gekomen stond daar een huifkar met twee knollen ervoor en een wel zeer onspraakzame Duitser op de bok. Het enige wat goed in orde was, was de alcoholische versnapering. Voor de rest was het koud en voerde de route over saaie en drukke wegen. Een in Nederland gekochte molen was de enige bezienswaardigheid. Enfin, teruggekomen bij Mozart kregen we nog "Kaffee mit Kuchen" en andere drank voorgeschoteld. De voorzitter meende tijdens dit borreluurtje Johan Burink nog in het zonnetje te moeten zetten. Zijn veertig jarig secretarisschap werd beloond met een zilveren pen met inscriptie. Daarna werd de terugweg aanvaard. In de bus was het weer ouderwets gezellig. Het clublied zullen we wel nooit onder de knie krijgen, gezien de matige kwaliteit van onze zangkunsten. Eindpunt was weer bij De Molenberg. Na de koffie speelden we een wedstrijdje kegelen met Henk als de gedoodverfde winnaar. Dit alles gebeurde onder het genot van een drankje en de nodige verhalen. Tegen middernacht namen we afscheid van elkaar. Mart en Beja werden bedankt voor hun voortreffelijke organisatie van deze zeer geslaagde dag.
[hieronder zie je een diavoorstelling van die dag]


[voor het Picasa fotoalbum klik je op: Picasa album]

Zondag 15 apr 2012.
Johan Burink was de organisator van de bijeenkomst nieuwe stijl op zondag 15 april. Om 10.30 uur kwamen de deelnemers bij elkaar op Bachstraat 25 in Tubbergen. Daar had Ria de koffie met krentenwegge klaarstaan. Harry Krabbe was aan de vroege kant, terwijl hij dacht te laat te zijn. Om en nabij 11 uur namen we de kuierlatten en begaven ons richting het centrum van Tubbergen. Een gids om een rondleiding te verzorgen en wetenswaardigheden over Tubbergen te vertellen waren niet voorhanden. De basiliek werd dan ook achteloos voorbijgelopen en de aanwezige horeca kreeg meer aandacht. De route voerde ons over het terrein van verzorgingstehuis "De Eeshof". Enkelen zagen dit al als hun toekomstig woonverblijf. Natuurlijk ging Johan naar het terrein van TVC'28 waar het elfde team, waar hij medeleider van is, een wedstrijd speelde. Het elfde speelde een grootse wedstrijd en won verdiend met 6 - 3. We konden nog enkele fraaie doelpunten meepikken alvorens we huiswaarts keerden. Terug aan de Bachstraat werden reeds snel enkele flesjes Grolsch "geplopt". Ondertussen kwam Ria met broodjes die gevuld waren met ham en rollade. Tijdens de levendige gesprekken kwam onze penningmeester weer met op de proppen met de kascontrole over voorbijgaand boekjaar. De tijd vloog voorbij en iedereen ging weer tevreden huiswaarts.

Zondag 20 mei 2012.
De bijeenkomst nieuwe stijl werd op zondag 20 mei verzorgd door Herman Damink. Om 10.30 uur verzamelden we ons bij Herman thuis in Ootmarsum. Tine trakteerde ons op heerlijke koffie met krentenwegge. Weldra gingen we op pad voor een kleine wandeling. Allereerst werd de Engels' tuin, met z'n zeldzame orchideeën, aangedaan. Door buurtbewoners is er een werkgroep gevormd die zorgt voor het netjes houden van het stadspark. Zelfs de ANWB heeft gemeend een geldbedrag van 5000 euro voor dit buurtproject beschikbaar te moeten stellen. En het resultaat mag er inderdaad zijn. De volgende halte was op de Kuiperberg bij de Oriënteertafel. Er werd nog stilgestaan en gelegen bij het monument voor Willem Wilmink. Daarna daalden we de Kuiperberg af richting de "Möl van Oude Hengel". Het plan Mölnbekke is van start gegaan en de molenrestauratie is nagenoeg klaar. Men is er druk in de weer om de eerste woningen voor gebruik klaar te stomen. Via het huis van onze oud-juffrouw Staverman keerden we terug bij huize Damink. Daar had Tine de biertjes reeds lekker koel en de gemarineerde kippenvleugeltjes heerlijk op temperatuur. Na een klein uurtje keuvelen zat de bijeenkomst er weer op.

Zondag 17 jun 2012.
De Grafschafter Freizeit Fuβbal Liga is ter ziele. In de loop van afgelopen seizoen had Nino Hochbau zich reeds wegens een drastisch tekort aan spelers teruggetrokken. De competitie is door de overige 4 teams nog tot het eind uitgespeeld. Deze 4 teams hebben ook besloten om een eind te maken aan de FGG-Liga. De laatste "Meister" en "Pokalsieger" is Fc Lau-Brechte. Daarmee is een eind gekomen aan een roemrucht tijdperk waarvan ook Aogel United prominent deel van heeft uitgemaakt.

Vrijdag 22 jun 2012.
Vrijdag 22 juni was er weer de jaarlijkse barbecue bij Leo op de boerderij. Natuurlijk had Leo weer voldoende vleesgerechten ingekocht bij zijn vaste leverancier. Deze had een noviteit voor de volgende keer: De mega spies. Dus wie weet volgend jaar. Zoals zo vaak op onze BBQ wilde het weer niet erg meewerken. Het was droog maar wel winderig en fris. Het EK was onderwerp van gesprek, maar niemand was te spreken over het Nederlands Elftal. Nederland is het lachertje van dit EK. Tijdens de BBQ werden er ook 2 personen vrijwillig aangewezen om de fietsdag op 8 september te organiseren. De hoge eer viel te beurt aan Gerrit Wiegink en Henk Krop. Heren succes.

Zaterdag 8 sep 2012.
Het was zaterdag 8 september om 2 uur 's middags. Het was een prachtige zonnige en warme dag, dus ideaal om te fietsen. De jaarlijkse fietsdag van Aogel United stond op het programma. Maar liefst 13 personen gaven acte de présence. Organisatoren waren dit jaar Gerrit Wiegink en Henk Krop. Verzamelplek was op de boerderij van Gerrit. Natuurlijk had Sini de koffie bijna klaar en was de krentenwegge aangesneden. Doordat ook de groene flesjes van Grolsch op tafel verschenen, kwam de vertrektijd een beetje in het gedrang. Al fietsend werd er een verkorte route gereden om op tijd bij de eerste tussenstop te komen. In Fleringen bij een heuse maïsdoolhof stond Wilma ons al op te wachten. Koele Grolsch, worst, kaas en verse haring had ze bij zich. Natuurlijk werd er ook een bezoek gebracht aan de maïsdoolhof. Bijna iedereen haalde het eindpunt midden in het maïsveld. Een drietal had zich echter bijna onopvallend een weg door de maïs gebaand en om zo weer bij de uitgang te komen. Daarna volgde nog een kleine fietsetappe naar de volgende halte plaats. Dit was dan bij de vijvers van "Wild en Bijzonder Vissen" in Reutum. Natuurlijk zijn we een paar uur aan het vissen geweest. Niet alle hengels lagen in het water, maar toch werd er wel degelijk vis gevangen. Voor het verwijderen van de vis van de haak werd de hulp van Helmuth ingeroepen. Voor een bak bier mocht hij de vis meenemen. Je begrijpt het al: Geen vis meer en geen bak bier van Helmuth. Ons verzorgingsteam zorgde voor de vele hapjes en flesjes bier. Vanaf deze locatie moesten we ons nog haasten om tijdig bij onze eetgelegenheid te komen: Café-restaurant Max in Agelo. Patrick & Magda schotelden ons daar de heerlijkste gerechten voor. De avond werd beëindigd met het spelen van een potje biljart en het converseren met de andere bezoekers aan diverse tafeltjes binnen en buiten. Henk en Gerrit moeten we danken voor de geslaagde fietsdag.

Zondag 23 sep 2012.
De bijeenkomst nieuwe stijl werd op zondag 23 september verzorgd door Gerard Engbers. Om 10.00 uur verzamelden we ons bij Gerard thuis in Ootmarsum. Marjo trakteerde ons op voortreffelijke koffie met krentenwegge en cake. Daarna begaven we ons per fiets of auto naar de enige bierbrouwerij die Ootmarsum rijk is. Het ging hier om de "Othmar bierbrouwerij". Sinds 1999 is deze in bedrijf en is gevestigd op het industrieterrein. We werden verwelkomd door Dirk en Bart. Allereerst aanschouwden we nog de oude historische trekkers die ook in het pand opgesteld stonden. Daarna werden we uitvoering ingelicht over de historie van het bier en het brouwproces. De gloednieuwe brouwopstelling glom ons tegemoet en ons werd duidelijk gemaakt hoe alles in zijn werk ging. Natuurlijk zaten wij met smacht te wachten op de proeverij, die er ongetwijfeld aan zou gaan komen. En inderdaad, enkele prachtige en heerlijke bieren kwamen aan ons voorbij. Over de kwaliteit van het bier was het illustere panel het wel eens: Alle bieren waren van een uitstekende kwaliteit. Alleen over het zogenaamde "Rauchbier" waren de meningen nogal verdeeld. Op een heel tactisch moment kwam Marjo binnen met een schaal met broodjes ham. Voorzien van de nodige saus vormde dit een lekkere afsluiting van deze bijeenkomst.

Dinsdag 9 okt 2012.
Herman en Tine Damink hebben de eer om de eerste "opa en oma" van Aogel United te zijn. De trotse opa schreef in het gastenboek van deze site het volgende bericht: "Mijn dochter Martine is gisteren bevallen van een mooi wakker ventje. Zijn naam is Seth en weegt 7,2 pond. Zo te zien wordt dit ook zo'n snelle en behendige links buiten". Seth is dinsdag 9-10-2012 geboren.

Zondag 21 okt 2012.
De Bijeenkomst Nieuwe Stijl van de maand oktober organiseerde Harry Krabbe op zondag 21 oktober. Om klokslag 10.00 uur was iedereen aanwezig bij hem thuis in Oldenzaal aan de Perzikkruid. José trakteerde ons op de bekende koffie met krentenwegge. Omdat het die morgen prachtig weer was, maakten we ons op om een stevige wandeling te gaan maken. De route leidde ons over de Oude Postweg, Bekspringweg en Denekamperstraat weer terug naar het startpunt. Het weer was zodanig mooi dat we achter in de tuin van Harry en José konden zitten. Het gras was kort geschoren en de herfsttinten maakten er een prachtige entourage van. De onderwerpen van gesprek was natuurlijk politiek getint en had voornamelijk betrekking op de penibele economische situatie in ons land. Uit de papieren van Harry kwam onomstotelijk naar voren dat we allemaal meer dan een jaar langer zouden moeten werken, voor we kunnen genieten van ons AOW-tje. Ondertussen zorgde Harry voor een pilsje en José voor heerlijke broodjes ham. Rond enen kwam daarmee een einde aan deze bijeenkomst.

Zondag 18 nov 2012.
Henk Krop organiseerde op zondag 18 november de laatste Bijeenkomst Nieuwe Stijl van het jaar. Om 10.00 uur gaven we acte de présence bij Loonwerk & Transport Postel in Tilligte. Daar werden we verwelkomd door Esther en Marcel Postel. Daarbij ontbrak natuurlijk niet het bekende bakje koffie met een warm saucijzenbroodje. Ondertussen gaf Marcel ons een uitgebreid tijdsbeeld over het ontstaan en de nodige uitbreidingen van dit prachtige bedrijf tot wat het nu is. Daarna begaven we ons op pad door het druilerige weer naar het ruime opslagterrein, machineparkstalling en garage. Alles zag er perfect en keurig verzorgd uit. Volgens ons als voetbalkenners hebben ze hier wel zo ongeveer alles voorhanden wat ze bedrijfsmatig nodig hebben over de verschillende seizoenen. Onze interesse was gewekt mede door de kundige uitleg van Marcel bij de diverse pompeuze machines. Voor de boeren onder ons was het likkebaarden bij het zien dit grote materieel. Een en ander werd op foto vastgelegd door de vrouw des huizes, aangezien onze clubfotograaf het liet afweten. Na de rondleiding keerden we terug naar de bedrijfskantine. Daar konden we nog gebruik maken van de koelkast met de bekende inhoud. Al met al hebben Henk, Marcel en Esther ons een leerzame morgen bezorgd.
[voor een dia serie klik je op een van volgende afbeeldingen]
2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl 2012-11-18 Bijeenkomst Nieuwe Stijl


Zondag 16 dec 2012.
Aogel United is uitgeroepen tot de meest aansprekende voetbalclub van de gemeente Dinkelland. Na nu pas bekend is geworden, werd op vrijdag 26 oktober jl. op een uiterst geheime bijeenkomst van twee gerenommeerde delegaties uit Denekamp en Ootmarsum in café "Koapman" in Tilligte, Aogel United in een goed daglicht gesteld. Daarbij werd Aogel United aangemerkt als de club met de meeste internationale ervaring, reputatie en overwinningen in binnen- en buitenland van Dinkelland. Deze visionairs gaven blijk van een vooruitziende blik en dat niet alleen op het gebied van voetbal. In een vrijgegeven proclamatie gaven de aanwezige notabelen blijk van diverse gefundeerde uitspraken. De originele proclamatie met de nodige handtekeningen, alsmede een handgemaakt attribuut zijn nog te bezichtigen in café Koapman te Tilligte.
[voor de volledige tekst van de proclamatie klik je op volgend PDF-logo] Proclamatie
 Memorabele gebeurtenissen van het jaar 2012.

Jan: 13 - Joran van der Sloot wordt door een Peruaanse rechtbank veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de moord op Stephany Flores in 2010.

Jan: 13 - Bij een ramp bij Isola del Giglio in de Tyrreense Zee met het cruiseschip Costa Concordia, het vlaggenschip van Costa Crociere, komen minstens twaalf opvarenden om het leven.

Jan: 21-12 februari - 28e editie van de African Cup of Nations. Zambia viert zijn eerste titel na een verrassende overwinning na strafschoppen tegen titelfavoriet Ivoorkust.

Jan: 29 - De Nederlandse schaatser Stefan Groothuis wint het wereldkampioenschap sprint in het Olympic Oval te Calgary.

Feb: 1 - Bij rellen na afloop van de wedstrijd tussen de Egyptische voetbalclubs Al-Masry en Al-Ahly vallen tientallen doden.

Feb: 17 - Prins Johan Friso wordt tijdens het skiën bedolven onder een lawine. De prins loopt hierbij ernstig hersenletsel op en ligt sindsdien in coma in een speciaal ziekenhuis in Londen.

Mrt: 13 - In een tunnel op de A9 bij het Zwitserse Sierre verongelukt een Belgische bus met schoolkinderen die op de terugweg waren van een skivakantie. Er vallen 28 doden, waarvan 22 kinderen. In de bus zaten ook 10 Nederlandse kinderen.

Apr: 5 - Start van de Floriade in Venlo.

Apr: 21 - In Nederland mislukken onderhandelingen over een nieuwe bezuinigingsronde. CDA, VVD en PVV worden het niet eens over de miljardenbezuinigingen. PVV-leider Geert Wilders verlaat het Catshuis, en stopt met het gedogen van het kabinet. Een val van het kabinet lijkt hiermee onvermijdelijk.

Apr: 23 - In Nederland valt het kabinet-Rutte I. Mark Rutte biedt zijn ontslag aan bij koningin Beatrix.

Mei: 2 - AFC Ajax wordt voor de 31e keer in de geschiedenis kampioen van de Nederlandse Eredivisie door thuis met 2-0 te winnen van VVV-Venlo.

Mei: 19 - De Duitse voetbalclub FC Bayern München verliest in eigen stadion de finale van de UEFA Champions League. Na een 1-1 gelijkspel neemt de Engelse voetbalclub Chelsea FC de penalty's beter en wint voor de eerste keer in haar 107-jarig bestaan de Champions League.

Jun: 8 t/m jul:1 - Het EK voetbal vindt plaats in Polen en Oekraïne.

Jun: 27 - Bert van Marwijk dient zijn ontslag in als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal.

Jul: 1 - André Kuipers keert terug op aarde na een verblijf van ruim een half jaar in de ruimte.

Jul: 1 - Met een 4-0 overwinning op Italië wint Spanje de finale van het Europees kampioenschap voetbal in Kiev.

Jul: 27 - De Olympische Zomerspelen 2012 in Londen worden officieel geopend door koningin Elizabeth. De Spelen duren t/m 12 augustus.

Aug: 5 - PSV wint de Johan Cruijff Schaal 2012 door Ajax met 4-2 te verslaan in Amsterdam.

Aug: 24 - De Noor Anders Behring Breivik wordt toerekeningsvatbaar verklaard en wordt veroordeeld tot 21 jaar celstraf vanwege het uitvoeren van de aanslagen van 2011.

Aug: 24 - Lance Armstrong geeft de strijd tegen de aantijgingen van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA over dopinggebruik op.

Sep: 21 - Het vermeende Facebook-feest Project X Haren in het Groningse Haren ontaardt in chaos en rellen.

Sep: 22 - Het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt na een verbouwingsperiode van acht jaar door koningin Beatrix heropend.

Okt: 12 - De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan de Europese Unie.

Okt: 19 - Vanwege het dopingschandaal in de wielersport besluit de Rabobank na zestien jaar te stoppen met de sponsoring van de professionele Rabo-wielerploegen.

Nov: 6 - Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De zittende president, de Democraat Barack Obama, verslaat zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Nov: 19 - In Nederland wordt een verdachte opgepakt voor de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De man is naar voren gekomen dankzij een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

Dec: 14 - Bij het bloedbad op de Sandy Hook Elementary School bij Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut worden 26 personen waaronder 20 kinderen neergeschoten vooraleer de schutter zelfmoord pleegt.

Dec: 22 - Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse zanger PSY wordt de eerste video met een miljard views op de website YouTube.

Dec: 24 - Dj's Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Giel Beelen halen € 12.251.667 op met 3FM Serious Request 2012.

Muziek: Album top tien van 2012.
1.Adele - 21
2.Adele - Live at the Royal Albert Hall
3.Birdy - Birdy
4.Nick & Simon - Sterker
5.Ilse DeLange - Eye of the hurricane
6.Kinderen voor Kinderen - Hallo wereld - 33
7.Mumford & Sons - Babel
8.Jan Smit - Vrienden
9.Racoon - Liverpool rain
10.Bruce Springsteen - Wrecking ball