Laatst bijgewerkt: 1-3-2021; 10:20
Historische gebeurtenissen van Aogel United in het jaar 2014.


Zondag 19 jan 2014.
Herman Damink belegde zijn Bijeenkomst Nieuwe Stijl op zondag 19 januari bij Café Groot Agelo (Max) in Agelo. Omdat dit de eerste bijeenkomst van het jaar was, stond deze in het teken van de nieuwjaarsreceptie. Om klokslag 10.30 uur was iedereen present en konden we elkaar een goed en gezond 2014 toewensen. We kregen een plaats aangeboden aan een lange tafel dicht bij de bar en de keuken. Een tweetal sportieve dames voorzagen ons allereerst van koffie met krentenwegge. Daar enkele leden met krukken verschenen of slecht ter been waren, gingen de eerste gesprekken natuurlijk over onze lichamelijke tekortkomingen. Nu en in de toekomst. Verder gingen de gesprekken over van alles en nog wat. Ook Magda, de vrouw des huizes, kon ook nog enkele onderwerpen aansnijden. Dat terwijl ze ons een heerlijk glaasje bier of wijn serveerde. Patrick stond natuurlijk in zijn domein, de keuken, om voor ons een maaltijd te bereiden. En inderdaad kwam hij na enige tijd met een stamppot buffet op de proppen. Dat lieten we ons natuurlijk goed smaken. Er was een tijd van komen en dus ook weer een tijd van gaan. Daarmee kwam er een eind aan weer een uitstekende bijeenkomst nieuwe stijl.

Zondag 16 feb 2014.
Gerard Engbers organiseerde zijn Bijeenkomst Nieuwe Stijl op zondag 16 februari. Wij verzamelden ons om 10.00 uur bij de jachthut van de familie Braakhuis aan de Kemperweg in Reutum. Daar werden we welkom geheten door Jan Nieuweweme en Gerard Braakhuis. We startten natuurlijk met de traditioneel geworden koffie met krentenwegge. Daarna begonnen beide heren, beide fervente imkers, ons uitleg te geven over hun hobby. Hun hobby, de imkerij, bestond uit het houden van bijenvolken. Het werd ons duidelijk dat er voor het houden en in stand houden van die kleine beestjes nog wel en een en ander bij kwam kijken. Ook het maken van honing en bijenwas kwam ter sprake. Ze hebben beide een verkooppunt van echte honing aan de Kemperweg en aan de Tubbergerdijk. Na de uitleg werd het tijd om ook de bijenkasten te gaan bekijken achter in de tuin. Daar stonden talrijke kasten opgesteld, waarvan we er ook een van binnen konden aanschouwen. Op de terugweg zagen we ook nog de oude biechtstoel uit de kerk van Reutum in de schuur staan, voor sommigen was dit een AH-Erlebnis. Terug in de jachthut werd de inhoud van de koelkast aangesproken en gingen de gesprekken niet alleen meer over de bijen. Na de worst en kaas kwam Gerard Engbers ook nog aanzetten met broodjes haring. Dat werd de afsluiting van een leerzame morgen.

Zaterdag 22 mrt 2014.
Eindelijk was het dan weer zover. Voor alle leden hadden Mart en Beja weer een busreis georganiseerd ter gelegenheid van het 42-jarig bestaan van de vereniging. Om 8.15 uur was het verzamelen geblazen bij Café Restaurant Rouwers in Agelo. In no time was de voltallige selectie aanwezig. Buiten Mart en Beja waren de reizigers in het ongewisse van het doel van de reis. Chauffeur Harry(een oude bekende) van de Oldtimer bus van "Lavasjkierie" uit Lemselo kon om exact 08.30 uur plank gas geven.
Na een klein half uurtje maakte de organisatie aanstalten om iedereen van een ontbijt te voorzien. Belegde broodjes met een lekkere bak leut gingen grif van de hand. Natuurlijk kon daarbij ook het traditioneel geworden eitje niet ontbreken.
Plattegrond Groningen
Naarmate de reis vorderde, werd het steeds duidelijker dat we in Groningen zouden uitkomen.
We waren duidelijk te vroeg want rondvaartbedrijf "Kool" had de rondvaartboot, waarmee we op pad zouden gaan, nog lang niet vaarwaardig. Enfin, naast de nodige bezienswaardigheden konden we ook een boel oud roest en troep in het water bewonderen. Op deze schuit kregen we ook ons eerste pilsje of wijntje van de dag. Na de rondvaart maakten we ons op voor een wandeling naar het Groningse centrum. Onze bekende "Friends Forever" sjaal bewees ons een warme dienst bij de kille wind. Ons eerste doel was het Groningse Pannekoekschip, natuurlijk om enige pannenkoeken te verorberen. In het restaurant achterin keek "Captain Hook" met zijn goede oog op ons neer en zag dat we ondanks verwoede pogingen de stapels pannenkoeken niet op kregen. Dat zal wel door de nodige drankjes zijn gekomen, want: "waar het ene zit, kan het andere niet zitten".
Na dit diner begaven we ons naar het centrum van de stad. Iedereen was nu voor de rest van de middag vrij om z'n eigen tijd in te vullen. De Martinitoren (met beklimming), de drukke winkelstraten en de nodige horeca etablissementen werden aangedaan, ieder gaf zijn eigen invulling aan de vrije tijd. Aan het eind van de middag fungeerde, het lange tijd zonovergoten, terras op de grote markt als een aangename kuierplaats.
Vandaaruit maakten we een korte wandeling naar het "Grand Café Time Out". Daar deden we ons tegoed aan lekkere koffie met dure en keiharde appelgebak( doar koj d'r wa èèn 'n gat 'met in'n kop smiet'n).
Daarna volgde een straffe wandeling terug naar het busstation en konden we de terugreis aanvaarden. Na diverse plaspauzes komen we uiteindelijk weer bij Café Rouwers aan.
Herman had voor ons een heerlijk koud en warm buffet in gereedheid gebracht. Natuurlijk waren daarbij de koele drankjes als kersen op een taart. Hoewel niet zo uitbundig(is de leeftijd, zullen we maar zeggen) als eerdere reisjes, was het toch weer een vermakelijke dag. De complimenten gaan naar Mart en Beja.
Harry en Josefien maakten deze dag nog foto's:
2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen 2014-03-22 Busreis naar Groningen

Hier komen nog een groot aantal nagekomen foto's, die gemaakt zijn door Jan Wiegink.
Link naar dit Picasa bestand: Picasa

Zondag 27 apr 2014.
Schaapskooi Harry Krabbe dirigeerde ons voor de Bijeenkomst Nieuwe Stijl van zondag 27 april naar de schaapskooi in Denekamp aan de Stroothuizerweg 37. Om exact 10.30 uur waren we, op een persoon na, daar aanwezig. Jan vloothuis werd nog verrast met een ontmoeting met een oude bekende. Emotioneel aangedaan konden we even daarna aanschuiven aan de tafel met koffie en krentenwegge. Na de koffie konden we dan beginnen met de rondleiding door Louis. Allereerst kregen we in de stromende regen enige uitleg over Drentse heideschapen en het houden van een schaapskudde. In de schaapskooi konden we enige ooien met jongen aanschouwen. En de energiezuinige verwarmingsketel die werkte op houtpellets. Daarna snel naar binnen voor een tour door het prachtige gebouw, dat voor meerdere doeleinden gebruikt kon worden. Zo kon Herman Damink een kosteloze "Reiki" behandeling ondergaan door een lieftallige jongedame. Hij voelde zich daarna weer als herboren. In een aanpalende ruimte kregen we van Louis(dit is wel een andere dan de vorige Louis) enige uitleg over leylijnen, wellen zoeken en een of andere geheimzinnige pot. Terug aan tafel werd er soep met gevulde broodjes geserveerd. Vanzelfsprekend lieten ook de groene flesjes niet lang op zich wachten. Al snel diende zich daarna het einde van deze bijeenkomst aan.

Zondag 18 mei 2014.
Zondag 18 mei was er weer een Bijeenkomst Nieuwe Stijl met een bezoek aan Stokerij Erve Sculte in Mander. Organisator was dit keer Henk Krop. We verzamelden ons om 10.30 uur in Mander. Na een excursie door Gerard Velthuis himself aldaar werd de dag afgesloten bij "De molen van Bels".

Hieronder zijn enkele sfeerimpressies, gemaakt door Harry.
2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander 2014-05-18 BVA Erve Sculte Mander

Zaterdag 14 jun 2014.
2014-06-14 Zomerlust - Aogel United - Tubantia
In de Tubantia van deze zaterdag stond een artikel over Hotel Zomerlust.
Aogel United werd ook met name genoemd in dit krantenartikel. Dit artikel bezegelde de ondergang van ons voetbalveld bij Hotel Zomerlust.
Auteur van dit artikel is Alphons Weierink.
Wil je het hele verslag lezen klik dan hier voor een groter (DOC)formaat.

Vrijdag 20 jun 2014.
Onze jaarlijkse BBQ werd ook dit jaar gehouden bij Leo op de boerderij. Het weer werkte niet echt mee. Daarom werd er op het laatste moment snel nog een partytent geregeld. Natuurlijk had Leo weer voor meer dan voldoende barbecuevlees geregeld bij zijn huisleverancier Slagerij Linderman. Alleen de schaal met bowl werd gemist. Als vleesdraaier steeg de roem van Leo naar ongekende hoogte. Perfect wist hij weer de BBQ zo te manipuleren dat de stukjes vlees overheerlijk op onze borden belandden. Onder het genot van meerdere knalpotties werden de gebruikelijke verhalen weer opgerakeld. Het tot dan boven verwachting verlopen WK-voetbal was een geliefd onderwerp van gesprek. Nederland werd zelfs titelkansen toebedeeld. Later op de avond werd Henk nog aangewezen om de fietsdag dit jaar te gaan organiseren. Terloops werd binnen het meubilair ook nog aan een grondige inspectie onderworpen. Na middernacht werd de aftocht geblazen.

Zondag 29 jun 2014.
Deperman Henk Stevelink organiseerde de Bijeenkomst Nieuwe Stijl van de maand juni. Op zondag 29 juni om 10.30 uur waren we aanwezig bij Erve Deperman, Zoekeweg 18, 7667 SJ Reutum. Joke en Jeroen Aarnink hebben deze monumentale boerderij compleet gerenoveerd en er een vijftal boerderijkamers in aangebracht.
Bij aankomst stond Joke ons buiten al op te wachten. We kregen eerst een rondleiding over het erfgoed. Inmiddels had Jeroen zich ook bij ons aangesloten. Daarna volgde binnen een kijkje in de prachtig gerenoveerde boerderij met de nieuwe Bed and breakfast kamers. Vooral de keuken en woonkamer waren prachtig in hun oude luister hersteld.
Na een kijkje in de hete stookruimte begaven we ons weer naar de "del". Hier werd eerst koffie met krentenwegge geserveerd. Joke en Jeroen vertelden nog het een en ander over de totstandkoming van het hele project, fotoalbums toonden daarbij aan dat het een hels karwei moet zijn geweest. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Natuurlijk sloten we de bijeenkomst af met de bekende drankjes en dito verhalen.

Zaterdag 30 aug 2014.
Om 14.00 uur verzamelden we ons bij Max in Agelo(café Groot Agelo) voor de grote jaarlijkse fietstocht. Henk Alberink en Gerard Engbers waren de grote voorbereiders van deze tocht. Met 13 fietsers was de opkomst uitzonderlijk goed te noemen. Bij Max namen we allereerst koffie met krentenwegge en daarna pas een pilsje. Na de kas danig gespekt te hebben vertrokken we richting Weerselo. Het doel was: "Solexverhuur Twente" in Weerselo. Natuurlijk gingen we een ritje maken op deze racemonsters. Ons werd aangeraden om een regenpak aan te trekken. Goede raad was niet duur, want het begon al aardig te regenen. Volledig uitgedost in origineel tenue gingen we op pad na een kleine uitleg. De meegeleverde routebeschrijving had niet iedereen begrepen. Via Agelo, Tilligte en Rossum maakten we een tussenstop bij "Oetbloascafé 't Peuleke". Deze locatie was bij Aogel United wel bekend, alleen de uitbater "Marcel" was nieuw. Toen de schaaltjes met noten leeg waren, konden we de bolides weer aantrappen. We kozen voor de kortste route naar het solexcentrum in Weerselo. Vandaaruit was het maar een klein eindje fietsen naar café "Antje en Billie". Daar troffen we ook nog Herman Damink met krukken. Hij had al meer dan een uur op ons zitten wachten. Het was eindelijk tijd om te gaan dineren. Dus lieten we enkele uitgebreide vleesschotels met alles erop en eraan aanrukken. Volgens goedgebruik op de fietsdag maakten we alle schalen tot op de bodem leeg. Het spreekt vanzelf dat de hele dag de verhalen niet van de koude lucht waren. We namen afscheid bij "Antje en Billie" en de volgende halteplaats was bij café "De Troll" in Weerselo. Daar konden we nog uitstekend op het verwarmde buitenterras zitten. Met enkele potjes bier naderden we alweer het einde van deze dag. Enkele taxi's verschenen reeds ten tonele om de eerste afhakers op te halen. De rest had nog een trip naar Ootmarsum of Duitsland voor de boeg.
Harry heeft nog enkele fotootjes tijdens deze dag gemaakt:
2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United 2014-08-30 Fietsdag Aogel United

Zondag 28 sep 2014.
Jan Vloothuis organiseerde zondag 28 september de Bijeenkomst Nieuwe Stijl van de maand september. Om exact 10.30 uur waren we aanwezig bij Herman van Café Rouwers in Agelo. Ja, zonder daar eerst koffie te hebben gedronken, gingen we op weg naar Nordhorn en wel naar de plaatselijke dierentuin. Het was een prachtige zonnige dag om daar even rond te struinen. Het is wel niet de allergrootste dierentuin, maar toch..... Is er van alles te zien en te beleven. Na een dik uur troffen we ons elkaar weer bij de uitgang. Natuurlijk reden we weer terug naar onze startplaats Café Rouwers. Half in de zon en half onder de kastanjeboom genoten we van het mooie najaarsweer. Enkele bekende lokale klootschieters hadden hetzelfde idee opgevat. Nu kregen we wel de gebruikelijke koffie met appelgebak en slagroom. Ondertussen kwam Herman Damink met een fotoboek over de laatste jaren van Aogel United. Dit boek zou later in de verkoop worden gebracht. Na de koffie was een pilsje wel op z'n plaats. Zo kwam er een einde aan deze boeiende bijeenkomst.
Harry heeft nog enkele fotootjes tijdens deze dag gemaakt:
2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn 2014-09-28 BVA Tierpark Nordhorn

Zondag 19 okt 2014.
Gerrit Wiegink organiseerde zondag 19 oktober de Bijeenkomst Nieuwe Stijl van de maand oktober. Gerrit had ons uitgenodigd om die zondag om 10.00 uur bij hem op de boerderij te verschijnen en dus gaven we daar gehoor aan. Op de "Del" voorzag Sini ons van koffie met krentenwegge. Nadat de gebruikelijke laatste man de koffie op had, gingen we te voet op weg naar "n Oageler es". Als attributen sleepten we nog een emmer met kloten mee. Maar vanwege de hoge beschoeiing in de sloten en onze reputatie als klootschieters werd er vanaf gezien om te klootschieten. De boeren waren druk in de weer om het laatste snit gras uit de wei te krijgen. Bijna hadden we onderweg Sini nog gemist die met kaas, worst en Grolsch op ons zat te wachten bij het landkruis. Maar Gerrit stuurde ons de verkeerde weg op, maar ook dat is weer goed gekomen. Op een bankje met uitzicht op het verre landkruis, lieten we ons de versnaperingen goed smaken. Na een korte wandeling kwamen we aan bij de prachtige nieuwe Kipboomkapel van Agelo. Gerard Engbers daar heeft nog een kaars opgestoken voor het gezegende welzijn van Aogel United. Na een paar foto's en een stevige wandeling kwamen weer uit bij "Erve Wiegink". Ook daar was men bezig met het vinkoel'n" van gras. Wij namen onze plaats weer in op de del. Na het eerste pilsje uit de koelkast verraste Sini ons met een grote pan met verschillende soorten stukjes vlees. Dat smaakte heerlijk bij de gebruikelijke discussies die we iedere keer weer opnieuw voeren. Jammer dat we niet konden klootschieten en dat we het landkruis niet hebben gezien. Voor de rest was alles dik voormeka.
Er zijn nog enkele kiekjes gemaakt tijdens deze dag door onze fotograaf:
2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo 2014-10-19 BVA Kipboomkapel Agelo

Zondag 16 nov 2014.
Harry Wiegink organiseerde zondag 16 november de Bijeenkomst Nieuwe Stijl van die maand november. Om 10.00 uur kwamen we bij hem thuis in Ootmarsum bij elkaar. Josefien en Harry schotelden ons de bekende koffie met krentenwegge voor. Na deze koffie maakte Harry aanstalten om te gaan vertrekken richting Agelo. We kwamen uit bij Jan Haarhuis aan de Rossummerstraat 19. Daar heeft Jan, een oude bekende van ons, het bekende en gerenommeerde bedrijf "Haarhuis Generatoren" opgebouwd. Zijn bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de verhuur, verkoop en onderhoud van mobiele stroomaggregaten en aanverwante artikelen. Ook advies op maat over energielevering in noodsituaties zijn te verkrijgen van zijn team dat uit 19 personen bestaat. Jan stond ons bij aankomst al op te wachten in de kantine. Daar kregen we onder het genot van koffie uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van zijn bedrijf. Hierna volgde een rondleiding over zijn bedrijf. Dit leidde naar diverse hallen voor opslag, onderhoud, revisie, ontwikkeling en assemblage van eigen ontworpen generatoren. Het is werkelijk indrukwekkend wat er zoal valt te ontdekken op het grote terrein. Hier een kleine greep uit het brede aanbod: generatoren in alle soorten en maten, mobiele lichtmasten, verdeelkasten, kabels, brandstoftanks, dynamo's, verwarmingselementen, pompen, diverse motoren en echt alle bijbehorende onderdelen. De ronde eindigde natuurlijk weer in de kantine, waar we enkele biertjes konden nuttigen. We vertrokken daarna weer naar huize Wiegink in Ootmarsum. Ook Jan had wel zin om met ons mee te gaan. Josefien had kippenboutjes voor ons in petto. Die smaakten heerlijk bij de groene flesjes Grolsch. Jan Haarhuis ontpopte zich als een levendige en geloofwaardige verteller. Zo eindigde weer een leerzame bijeenkomst.
Hier nog enkele foto's van Harry:
2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo 2014-11-16 BVA Haarhuis Generatoren Agelo

 Memorabele gebeurtenissen van het jaar 2014.

Jan: 1 - Het verbod om alcoholische dranken te verkopen of te schenken aan jongeren in Nederland (vastgelegd in de Drank- en Horecawet) is verhoogd van 16 tot 18 jaar.

Jan: 1 - De Nederlandse darter Michael van Gerwen wint het wereldkampioenschap darten van de PDC door in de finale de Schot Peter Wright met 7-4 te verslaan.

Jan: 17 - De Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp presenteert in Groningen het Gasakkoord dat het Rijk, de provincie en de NAM hebben gesloten. De aardgaswinning in Loppersum zal met 80% worden beperkt om de kans op aardbevingen te verkleinen.

Feb: - De Ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 begint met de eerste verspreiding van het virus in enkele districten van Guinee tijdens de maand februari.

Feb: 7-23 - XXIIe Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland.

Mrt: 8 - Malaysia Airlines-vlucht 370 verdwijnt op weg naar Peking, met aan boord 239 mensen.

Mrt: 24-25 - In Den Haag, Nederland, wordt de Nuclear Security Summit 2014 gehouden, een internationale topconferentie met als onderwerp het voorkomen van nucleair terrorisme.

Mrt: 29 - De Nederlandse Grondwet bestaat 200 jaar. De Nederlandse Grondwet is na de Amerikaanse de oudste ter wereld.

Apr: 7 - Pro-Russische activisten in de stad Donetsk in het oosten van Oekraïne roepen de stad tot een "soevereine republiek" en vragen de Russische president Vladimir Poetin vredestroepen te sturen.

Apr: 26 - Eerste viering van Koningsdag in Nederland. Koningsdag wordt gevierd op 27 april, tenzij die datum (zoals in 2014) op een zondag valt.

Mei: 10 - In de Deense hoofdstad Kopenhagen wint Conchita Wurst met Rise Like a Phoenix namens Oostenrijk de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. De Nederlandse inzending, The Common Linnets met het country/bluegrassnummer Calm after the storm, wordt tweede.

Mei: 30 - Jun: 15 - Het Wereldkampioenschap hockey voor zowel de vrouwen als de mannen wordt in Den Haag gehouden. Onze vrouwen worden wereldkampioen.

Jun: 10 - De islamitische terreurgroep ISIS neemt de Iraakse stad Mosoel in.

Jun: 12 - Jul: 13 - Het WK voetbal vindt plaats in Brazilië. Nederland legt beslag op de derde plaats. Duitsland wordt wereldkampioen.

Jul: 5 - Jul: 27 - De Tour de France wordt verreden. Nibali wint de tour.

Jul: 17 - Malaysia Airlines-vlucht NH17 stort neer in Oekraïne. Alle inzittenden komen om het leven. Onder de inzittenden zijn 196 Nederlanders.

Jul: 23 - Dag van nationale rouw in Nederland vanwege de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.

Aug: 8 - De Verenigde Staten starten met luchtaanvallen in Noord-Irak, gericht tegen ISIS.

Sep: 28 - Er vallen drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inrijdt bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen.

Okt: 10 - Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi winnen de Nobelprijs voor de vrede.

Nov: 10 - Nationale herdenking slachtoffers Malaysia Airlines-vlucht 17 in de RAI Amsterdam.

Nov: 12 - De Europese ruimtesonde Philae landt met succes op de komeet 67P.

Dec: 10 - De ebolabestrijder wordt door Time verkozen tot Person of the Year.

Bestverkochte singles in Nederland in 2014:
1. John Legend - All of me
2. Pharrell Williams - Happy
3. Clean Bandit & Jess Glynne - Rather be
4. Lilly Wood & The Prick & Robin Schulz - Prayer in C
5. Sam Smith - Stay with me
6. Dotan - Home
7. Tove Lo & Hippie Sabotage - Stay high
8. Calvin Harris - Summer
9. Milky Chance - Stolen dance
10. Pitbull & John Ryan - Fireball